top of page
AdobeStock_266509984.png

עבירות צווארון לבן

כמי שניהל את המפלג הכלכלי ביאחב"ל להב 433 במשך 3 שנים, עסק עו"ד לונדון בתיקים כלכליים מורכבים המאופיינים בעבירות צווארון לבן ושחיתות ציבורית

קבלת דבר במרמה

עבירת קבלת דבר במרמה מעוגנת בסעיף 415 לחוק העונשין, תשל"ז - 1977.
 

ע"פ החוק, מרמה היא "טענת עובדה בעניין שבעבר, בהווה או בעתיד, הנטענת בכתב, בעל פה או בהתנהגות, ואשר הטוען אותה יודע שאינה אמת או שאינו מאמין שהיא אמת". העבירה הנה "עבירה  תוצאתית". יש להוכיח קיומו של קשר סיבתי בין מצג השווא שהוצג לבין קבלת אותו דבר.
 

אישומים של קבלת דבר במרמה יכולים לכרוך עבירות נוספות, בין השאר, עבירות מיסים ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון.

העונש הינו עד 3 שנות מאסר ובנסיבות מחמירות עד 5 שנות מאסר.

עבירות מס

העבירות מעוגנות בסעיף 216 לפקודת מס הכנסה [נוסח משולב].

אדם אשר בלי סיבה מספקת עבר אחת העבירות שמנויות בסעיף, דינו – מאסר שנה או קנס כאמור בחוק העונשין, או שני העונשים יחד. העבירות כוללות אי ניהול ספרי חשבונות, הסתרה או השמדה של מסמכים בעלי ערך לעניין השומה ועוד.

 

הענישה בגין ביצוע עבירות צווארון לבן

 

בתי המשפט מתייחסים בחומרה רבה לעבירות אלו והעונשים נעים בין קנס שישולם למדינה בשל הנזק שנגרם בגין ביצוע העבירה, פיצויים אשר יועברו לנפגעי העבירות ועד עונש מאסר בפועל.

ישנן עבירות בגינן ניתן להטיל על נאשם שהורשע בדין יותר מעונש אחד מהעונשים שצוינו מעלה.

 

יש לציין, כי לעתים ובמקרים הרלוונטיים, בית המשפט יאסור על הנאשם להמשיך ולעסוק במקצועו.

בין השיקולים בהם יתחשב בית המשפט בפוסקו את העונש בהטילו: הנזק שנגרם בשל ביצוע העבירה, עברו הפלילי של הנאשם, מידת העניין של הציבור בעבירה שבוצעה ועוד.

 

חשיבות ייצוג עורך דין מומחה בתחום

כפי שהובהר, עבירות צווארון לבן הן עבירות פליליות, אך בכל זאת קיימים בינן ובין עבירות פליליות אחרות ההבדלים רבים. הייחודיות שלהן מחייבת ליווי של עורך דין מומחה שיהיה בקיא הן במשפט האזרחי-מסחרי והן במשפט הפלילי.

תפיסת רכוש

במקביל למעצר, לחקירה ולנקיטת הליך פלילי, לרוב מתקיימות בתיקי עבירות צווארון לבן פעולות של  תפיסות רכוש: נכסים, כספים, חשבונות בנק, מסמכים, מחשבים וחפצים הן ברמה האישית והן ברמה התאגידית. לפיכך, ההשלכות על מבצעי העבירה הן משפחתיות, כלכליות, תעסוקתיות ותדמיתיות.

לפיכך, אין חשיבות לשאלה אם הנכם עובדים בכירים או זוטרים, ככל שאתם עובדים בארגון כלכלי המתעסק בכספים, פרטי או ציבורי ונחשדים באחת מעבירות הצווארון הלבן ליווי של עו"ד מקצועי ומיומן כבר מהשלב הראשוני של החקירה עשויה לחולל שינוי עצום בהשפעתו של ההליך הפלילי על החשוד או על הנאשם. 

מהן עבירות צווארון לבן? 

חשוב להדגיש שמבחינת החוק עבירות צווארון לבן הן עבירות פליליות לכל דבר ועניין, ובחוק אין הפרדה בין עבירות צווארון לבן לעבירות שאינן כאלה.

יחד עם זאת, יש להן מאפיינים ייחודיים והן שונות מעבירות פליליות אחרות.

ראשית, לרוב מדובר בעבירות כלכליות-פיננסיות או טכנולוגיות אשר לא נלווית לה אלימות פיזית בדומה לעבירות פליליות אחרות.

שנית, זהות מבצע העבירה שונה מזהות מבצע עבירות פליליות 'רגילות'. מבצע העבירה הוא בד"כ אדם נורמטיבי "מן היישוב" בעל מעמד סוציואקונומי גבוה, העובד, בין השאר, בענפי הכלכלה והמיסוי, מערך הבנקאות, מגזר הציבורי, בעל מקצוע חופשי כגון עורך דין, רואה חשבון וכו'.

בנוסף, ברוב המקרים, עבירות צווארון לבן מבוצעות על ידי אנשים שזו ההתקלות הראשונה שלהם עם החוק, ואשר אין להם עבר פלילי.

 

בשנים האחרונות פקדו ראשי ממשלה, פוליטיקאים, אנשי ציבור ואנשי עסקים את ספסל הנאשמים בבית המשפט ועבירות צווארון לבן מושכות הרבה תשומת לב ציבורית, אלא שמצעד הנאשמים הידועים אינו חזות הכול ויש גם נאשמים רבים בדרגי הביניים שמוצאים את עצמם חשודים בעבירות צווארון לבן.

 

בין עבירות הצווארון הלבן ניתן למצוא את העבירות הבאות: עבירות מס, עבירות הלבנת הון, עבירות ניירות ערך ושוק ההון, עבירות מתחום הביטוח והבנקאות ועבירות מרמה ושוחד:

מרמה והפרת אמונים

עבירת המרמה והפרת אמונים מעוגנת בסעיף 284 לחוק העונשין, תשל"ז - 1977.

שימוש בכוח הנובע מהמשרה על מנת לקבל החלטות במצב של ניגוד עניינים, כאשר מצד אחד מונח האינטרס של הציבור ומצד שני האינטרס של עובד הציבור האמון על קבלת ההחלטה.

מדובר בעבירה התנהגותית שאינה דורשת תוצאה. היינו, הפגיעה בציבור לא חייבת להיות בקיומו של נזק ממשי ודי בכך כי בעצם המעשה יש פגיעה באמון הציבור.


החוק אמנם מתייחס לעובד ציבור, אולם גם אדם פרטי עלול להיות מואשם בסעיף זה כמסייע לעבירה של מרמה והפרת אמונים.


בחוק אין הגדרה מפורשת של הפעולות אשר יוגדרו כעבירת מרמה והפרת אמונים ומדובר למעשה בסעיף סל.

העונש הינו עד 3 שנות מאסר.

שוחד

עבירת לקיחת שוחד מעוגנת בסעיף 290 לחוק העונשין, תשל"ז - 1977.

עבירת מתן שוחד מעוגנת בסעיף 291 לחוק העונשין, תשל"ז - 1977.

שוחד הוא טובת הנאה בכסף או בשווה כסף הניתנת לעובד ציבור בעד פעולה הקשורה בתפקידו.

ההגדרה של שוחד רחבה וקיימים דרכים שונות למתן שוחד, בין השאר, כסף, שווה כסף, מתן שירות, טובת הנאה, העדפה או הפליה.

אישומים בעבירות שוחד יכולים לכרוך עבירות נוספות, בין השאר עבירות מיסים ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון.

בתי המשפט מתייחסים לעבירות אלה בחומרה רבה.

במקרה של הרשעה בעבירות שוחד, רשאי בית המשפט להורות גם על חילוט מה שניתן כשוחד ולחייב את נותן השוחד בתשלום שווי של התועלת שהופקה מן השוחד.

העונש על לקיחת שוחד הינו עד 10 שנות מאסר.

העונש על מתן שוחד הינו עד 7 שנות מאסר.

 

bottom of page