top of page
חקירה ומעצרים.png

חקירה ומעצרים

עו״ד לונדון שימש 23 שנים כתובע וחוקר באגף החקירות של משטרת ישראל בתפקידים בכירים ומכיר לעומק את כל הדקויות והמשמעויות של התנהלות חקירה משטרתית.
עו"ד לונדון ייתן לך את כל הכלים הדרושים והנכונים עבורך להתמודדות עם הליך החקירה ו/או המעצר.
אם נעצרת או עוכבת לחקירה פלילית במשטרה, היוועצות עם עורך דין מקצועי בשלב זה הינה קריטית ויכולה למנוע הפללת עצמית ואף הגשת כתב אישום. 
זכור שאינך לבד - צור עמנו קשר מיד

סוגיה נוספת בהקשר של חקירה במשטרה היא טענת ה"אליבי", או "במקום אחר הייתי". נהיר לכל כי אם אדם נחקר בחשד שעשה מעשה כלשהו, בזמן שיש בידו תיעוד המוכיח כי בזמן המדובר שהה במקום אחר, עליו להציג את המידע המזכה, ובכך לסיים את האירוע.

יחד עם זאת, ברוב המקרים החקירה הפלילית נוגעת לאירועים מסובכים, נקודות וזמנים אשר לא תמיד הניתן לפתור כל כך מהר בעזרת אליבי. עורך דין מיומן ינחה אתכם מראש לא להכחיש הכחשה גורפת אשר ניתנת לסתירה בקלות, ובכך להעלות חשד גדול יותר כנגדכם.

איסוף ראיות בסיום החקירה

בסיום החקירה ממשיך איסוף הראיות בדרכים שונות: במקרים מסוימים יערך עימות בתחנת המשטרה בין המתלונן לחשוד

במקרים אחרים, יוכנס החשוד עם אדם נוסף המעורב בפרשה לתא מעצר, כאשר מטרת המשטרה היא לדובב את הנחקר במגמה לחלץ ממנו הודאה או מסרים מפלילים נוספים, בזמן שהחוקרים לא נוכחים במקום. מפגשים אלו מצולמים וגם אליהם חשוב מאוד להתכונן מראש ובעזרת עורך הדין, להיות ערניים במהלך הסיטואציה ולדייק בניסוח הדברים.

כלי נוסף העומד לרשות החקירה הפלילית הוא בדיקת הפוליגרף. בדיקות זו תתקיים על מנת לבסס את אמינות המידע ולסייע להליכי מעצר. גם בבדיקה זו עולה הצורך בהיוועצות מוקדמת עם עורך דין שכן לעיתים עלולות השאלות בבדיקת הפוליגרף להיות מעוצבות באופן שבו קיים מרכיב של הפללה עצמית. 

המלצת המשטרה

בסיום החקירה, המשטרה תגיש את המלצתה לפרקליטות או למחלקת התביעות במשטרה, לפי סוג העבירה, לעיון ע"י תובע, שיכול לקבל אחת משלוש ההחלטות:
# לסגור את התיק מבלי להגיש כתב אישום.
# להחזיר את התיק למשטרה לצורך השלמת חקירה. 
# להגיש כתב אישום נגד החשוד. 

 

אם אין אשמה, ראיות או חוסר עניין ציבורי, התיק ייסגר. אם יתברר כי ישנו בסיס להרשעה התיק יישלח בד"כ להשלמת חקירה, המשטרה עשויה לבצע פעולות חקירה נוספות: תשאול עדים, בדיקות מז"פ ואיסוף ראיות. 

חשוב להבין כי סיום החקירה עדיין לא פוטר את הנחקר מסיום התהליך בעניינו והוא עדיין מוגדר כחשוד עד שיקבל הודעה אחרת.

רק לאחר השלמת החקירה יוחזר התיק לתובע לצורך החלטה מחודשת.

במקרה והוחלט להגיש כתב אישום, ניתנת בעבירות מסוג פשע זכות שימוע לפי סעיף 60א לחסד"פ. בהליך השימוע, עו"ד מיומן יוכל לגרום לשינוי כתב האישום כך שיקל עם הנאשם או אף יוכל לשכנע את הרשות התובעת לא להגיש כתב אישום כלל. 

בעבירות שאינן פשע, יוכל עו"ד מיומן לגרום  לאי הגשת כתב אישום והגעה להסדר מותנה עם הרשות התובעת וזאת כפוף לקריטריונים מסויימים הקבועים בחוק.

סיכום

נחקרים רבים סבורים כי ביכולתם להתמודד עם הסיטואציה הזו לבדם, אולם מבחן המציאות מלמד כי ייעוץ משפטי מקצועי בעיתוי הנכון, עשוי למנוע הגשת כתב אישום ובכך למנוע עוגמת נפש רבה מהחשוד ומבני משפחתו או לפחות להביא להפחתה משמעותית בענישה, במקרה של העמדה לדין.

מהי חקירה פלילית וכיצד היא נפתחת

חקירה פלילית, בין אם המדובר בחקירת משטרה, ובין אם בחקירה באחת הרשויות - מיסים, ניירות ערך וכו', היא ככל הנראה, אחד האירועים המטלטלים שניתן להעלות על הדעת עבור האדם הנורמטיבי אשר זו הפעם הראשונה בה הוא בא במגע עם רשויות החוק. לכן, אם זומנת לחקירה במשטרה או אפילו אם נקראת למסור עדות בלבד, חשוב שתכיר את התהליך הפלילי ואת זכויותיך במהלך התהליך. 

ברוב המקרים, המשטרה תפתח בחקירה פלילית רק בעקבות הגשת תלונה, כאשר המתלונן הוא בדרך כלל נפגע העבירה. המשטרה נוהגת לרשום כל תלונה, אך כאשר מדובר בעבירות קלות, יש למשטרה שיקול דעת שלא לפתוח בחקירה במידה והיא סבורה שאין בה "עניין לציבור". 

ברגע שהאדם שעליו הוגשה התלונה נחקר במה שנקרא: חקירה באזהרה, הוא למעשה בחזקת חשוד. 

החקירה הראשונה של החשוד בכל תיק פלילי היא אחד המסמכים החשובים בהליך ולעיתים רבות תוצאות החקירה הראשונה במשטרה יקבעו אם החשוד ישוחרר לביתו או ישלח למעצר.

 

כיצד מתנהלת החקירה, מהו מאזן הכוחות וכיצד ניתן לגשר עליו בעזרת עו"ד מיומן

מאזן הכוחות במהלך החקירה תמיד מוטה לטובת החוקרים. החוקרים לא תמיד יעניקו לנחקר את התמונה המלאה על פרטי התלונה, הראיות שיוצגו לכאורה יהיו מוגזמות ומוקצנות ותגובותיו של הנחקר יתועדו בהקלטה מלאה. החוקרים עשויים לעוות את המציאות, להדגיש עובדות מסוימות ולא לתת משקל לעובדות אחרות, ביכולתם להסתיר ראיות, להבטיח הבטחות שונות, לנהל שיחה "תמימה" מבלי לציין במפרש שהיא לפרוטוקול, להפעיל על הנחקר מניפולציות שונות כדוגמת "החוקר הטוב והחוקר הרע" ועוד. 

כאשר מדובר באדם הנורמטיבי שזו לו החקירה הראשונה או נחקר שלא עבר הכנה מקצועית לחקירה, הוא עלול בהחלט להזיק למצבו באופן משמעותי ואפילו להפליל את עצמו במו פיו.

הודאת שקר מצד החשוד במהלך החקירה אינה סיטואציה נדירה, ולעיתיים נובעת מהלחץ הנפשי בו הוא שרוי.

 

חשוב לדעת, כי לכל חשוד הנחקר בחקירה פלילית קיימת הזכות להיוועץ בעורך דין. אמנם במקרים מסוימים המשטרה בסמכותה, עלולה לעכב את מתן הזכות במספר שעות, אך גם במקרה כזה על הנחקר להתעקש.

חשוב עוד יותר להבין, כי ויתור על התייעצות עם עורך דין פלילי לפני מסירת גרסה, עלולה לפגוע באופן קריטי בחשוד. לכן, אסור לוותר על יעוץ משפטי מעורך דין פלילי מיומן.

כפי שצוין, שלב זה בחקירה הוא קריטי וטעויות במהלכו עלולות לעלות לחשוד במחיר כבד, לפגוע בשמו הטוב, במקום עבודתו ואפילו להביא לשלילת חירותו. 

לכן, אם זומנת לתחנת המשטרה, חשוב ליצור קשר עם עורך דין פלילי קודם להגעתך. ישנם מצבים בהם כדאי להתעכב עם ההתייצבות בתחנת המשטרה עד לקבלת ייעוץ משפטי. תן לעורך דין פלילי מנוסה ומיומן להכריע עבורך מה נכון לעשות וכיצד לפעול. זכור, כי מטרתה של ההכנה לחקירה היא בין היתר, גם להרגיע ולהשרות ביטחון בחשוד, וכאשר הזמן והמעמד מאפשרים זאת עורך הדין יתרגל עם החשוד מצבים אפשריים שונים, יקיים סימולציה של תחקיר משטרתי וייעץ באופן ברורה לגבי הדרך להכוונת החקירה אל הכיוון הרצוי.

צריך לדעת ,כי במהלך החקירה עומדת לכל חשוד הזכות לשמור על זכות השתיקה. בניגוד למי שנחקר כעד שאז לא עומדת לו הזכות לכך. השמירה על זכות השתיקה אינה מעשה המאפיין רק את מי שאשם, אלא יכולה להיות חלק מטקטיקה של נחקר על מנת שלא למסור מידע מפליל על עצמו.

לעיתים, נוטים בתי המשפט לייחס לשמירה על זכות השתיקה חיזוק לראיות אחרות המפלילות את הנאשם. לכן, בזמן ניהול המשפט, יידרש להסביר מי שבחר בזכות השתיקה, מדוע בחר לעשות כך ולא למסור גרסה. מכאן גם החשיבות המכרעת לשאלה מתי לבחור להשתמש בזכות השתיקה והנחיצות בהיוועצות עם עו"ד בעל מומחיות בתחום על מנת להכריע בה. 

 

 

bottom of page